Statssekretæren besøkte brigadene

Lørdag 12. juni fikk LAGs solidaritetsbrigader besøk av representanter fra den norske og salvadoranske regjeringen.

Statssekretær Ingrid Fiskaa ledet delegasjonen som besto av representanter fra Utenriksdepartementets Latin-Amerikaavdeling, ambassadør Lars Vågen, Idar Instefjord og Marianne Gulli fra ambassaden i Guatemala og to representanter fra Utenriksdepartementet i El Salvador.

LAG inviterte alle til landsbyene Cinquera og Aguacalientes, der ni norske og to bolivianske ungdommer akkurat hadde avsluttet sitt brigadeopphold. Landsbyene ligger i et område der folk har en sterk historie. Borgerkrigen i El Salvador (1980-1992) rammet befolkningen hardt, og mange var aktive med i motstandskampen og i geriljaen. Etter fredsavtalen i 1992 har befolkningen fortsatt å organisere seg for å kjempe for sine rettigheter, og Cinquera og Aguacalientes har et mangfold av lokale organisasjoner med sterk folkelig deltakelse.

image.php?id=12019Besøket startet med at delegasjonen deltok på generalforsamlingen til ARDM (Asociación de Reconstrucción y Desarollo Municipal) som er en organisasjon som jobber for bevaring av miljø og artsmangfoldet i området. Landsbyens kvinnegruppe viste et et teaterstykke om miljø som de har skrevet selv, og ARDM informerte om sitt arbeid. ARDM er en organisasjon med mye aktivitet, og brigadistene var med på noe av arbeidet. Organisasjonen driver bla med iguana-og sommerfulgoppdrett for å styrke artsmangfoldet, de har en økologisk naturpark med minner fra krigen og informasjon om lokal flora og fauna, og de driver bevisstgjøring av befolkningen på ulike miljøspørsmål.

image.php?id=12018Videre blei delegasjonen tatt med på en historisk vandring i Cinquera sentrum, og de blei vist ulike krigsmonumenter av det tidligere geriljamedlemmet Don Pablo. Han fortalte om folks kamp og lidelser under borgerkrigen, og understreket hvor viktig det er å fortelle om det som skjedde slik at nye generasjoner lærer av historien. I tillegg fortalte brigadistene Tore Isungset Støve og Kaja Juul Skarbø om hvordan deres brigadeopphold hadde vært, og de svarte på spørsmål fra delegasjonen. Også LAGs utekoordinator Audun Husby, Sør-Sør deltaker Elmer Rivera og Isabel Hernandez fra LAGs samarbeidsorganisasjon CORDES fortalte om sitt arbeid.     

Før besøket blei avslutten dro delegasjonen videre for en rask visitt i landsbyen Aguacalientes. Her hadde Kajas vertsmor ordnet en tradisjonell salvadoransk lønsj som besto av bønner, maislefse, ris og stekt banan. Stemningen var god og maten blei spist med stor appetitt da tiden var kommet for delegasjonen å dra videre. Guatemala, neste stopp.

Guro Bakke Håndlykken